top of page
Wildlife

Γιατί Health Coaching  και Lifestyle Medicine;

Οι περισσότερες μοντέρνες ασθένειες συσχετίζονται  με επιβαρυντικές συνήθειες  που έχουμε στη ζωή μας άρα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας οφείλουν να είναι μέρος της θεραπείας.

 

Πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες, τι μας προκαλούν και ότι η φαρμακοθεραπεία και οι άλλες θεραπείες λειτουργούν παράλληλα με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

Το άτομο όταν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει συνήθειες είναι δεσμευμένος, κινητοποιημένος και υπεύθυνος. Η αλλαγή των συνηθειών οδηγεί σε μακροχρόνια θεραπεία, ακόμα και σε αντιστροφή της ασθένειαςΤελικά, κοστίζει λιγότερο να αποφασίσεις να είσαι υγιής από το να αφεθείς στην ασθένεια.

 

Ποια είναι η διαφορά του Coaching από την Ψυχοθεραπεία;

Το Ηealth Coaching δεν είναι το ίδιο με την ψυχοθεραπεία ή την επίσκεψη σε ψυχολόγο. Δεν εστιάζει στο παρελθόν και στις πηγές πόνου αλλά στο μέλλον. To Coaching είναι μία προσωποκεντρική προσέγγιση εστιασμένη στο πως να βρίσκεις λύσεις μόνος σου και να ενεργοποιήσεις τις δικές σου δυνατότητες και δυναμικές.

Ποια είναι η διαφορά του Health Coaching από το Wellness Coaching;

Το Health Coaching και το Wellness Coaching λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο ωστόσο το πρώτο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να διορθώσουν κάποια συμπεριφορά που έχει σχέση με τον τρόπο ζωής τους συνήθως αφού έχουν νοσήσει. Απευθύνεται λοιπόν σε ασθενείς που πάσχουν  από κάποιο χρόνιο νόσημα, που καπνίζουν ή έχουν κάποια διαταραχή ύπνου. To Health Coaching στο εξωτερικό είναι μέρος του συστήματος υγείας ώστε να ενθαρρύνεται η συμμόρφωση στη θεραπεία.

 Το Wellness Coaching απευθύνεται σε υγιείς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την γενικότερη υγεία και ευεξία τους. Να δουν τον εαυτό τον εαυτό τους συνολικά, να γνωρίσουν τις συμπεριφορές οι οποίες ενδεχομένως τούς μπλοκάρουν και να εγκαταστήσουν νέες. Ουσιαστικά να προλάβουν ένα ενδεχόμενο νόσημα.

Αν νιώθω υγιής πως μπορώ να επωφεληθώ από μια συνάντηση μαζί σας;

Αν είστε υγιής και αναζητάτε ένα τρόπο να αυξήσετε τα επίπεδα ευεξίας σας, να γνωρίστε τον εαυτό σας και να ανακαλύψετε ενδεχόμενες συμπεριφορές που σάς μπλοκάρουν, η συνάντηση και συνεργασία μας θα βοηθήσει να εντοπίσετε ποιο είναι αυτό το κομμάτι της ζωής σας που θα θέλατε να εστιάσετε και να βελτιώσετε και για ποιο λόγο. Το Wellness Coaching από μόνο του ή σε συνδυασμό με τα Ανθοϊάματα μπορούν να σάς χαρίσουν την αυτογνωσία και την ισορροπία που αναζητάτε.

 

Το Health Coaching περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία;

Στο Health Coaching τo “φάρμακο” είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Μπορεί κάποιος να λαμβάνει ήδη φαρμακοθεραπεία από τον θεράποντα ιατρό του και να χρειάζεται να προσαρμοστεί στη θεραπεία του παράλληλα με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορεί όμως να  προκύψει και μέσα από τη διαδικασία τι χρειάζεται ακριβώς ο  καθένας.

Για παράδειγμα, στη διαδικασία Διακοπής Καπνίσματος θα προκύψει το δίλημμα της χρήσης ή όχι συμπληρωμάτων νικοτίνης. Αυτό είναι κάτι που θα απαντηθεί μέσα στη συνεδρία, σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες.

 

Ποιά είναι η διάρκεια μίας συνεδρίας;

Μία συνεδρία Coaching κρατάει συνήθως μία ώρα. Παρόλα αυτά, η κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Οπότε εξατομικεύεται και η προσέγγιση. Τέτοια ερωτήματα θα απαντηθούν στην πρώτη συνεδρία ώστε να καθοριστεί με ποιο τρόπο θα συνεργαστούμε .

 

Συνδυάζεται το Health Coaching με την κλασική ιατρική ή εναλλακτικές θεραπείες;

To Health Coaching μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς. Μπορεί, όμως, να συνδυαστεί με οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση. Βοηθάει το άτομο να αποβάλλει επιβλαβείς συνήθειες, εμπνέει και κινητοποιεί προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και στη συμμόρφωση  στο θεραπευτικό πλάνο που έχει δοθεί από έναν κλασσικό γιατρό ή εναλλακτικό θεραπευτή.  Το Health Coaching δεν θεωρείται εναλλακτική θεραπεία.

Η σχέση με τον Health Coach έχει ημερομηνία λήξης ή είναι δια βίου;

To Coaching οφείλει να έχει αρχή-μέση και τέλος. Σκοπός του Health Coaching είναι να ενδυναμωθείς, να συνδεθείς με τις αξίες σου και με τη θετική σου πλευρά, να μάθεις να θέτεις επιτεύξιμους στόχους και όταν ολοκληρώσεις τον στόχο σου να αποδεσμευτείς από αυτόν. Μπορεί φυσικά να υπάρξει και υποτροπή. Αυτό είναι κομμάτι της διαδικασίας της αλλαγής. Ο Coach είναι εκεί για να διαχειριστείτε μαζί την όποια υποτροπή. Όταν όμως έχει προηγηθεί μία συνεργασία η διαχείριση της υποτροπής μπορεί να είναι πολύ σύντομη.

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις υπηρεσίες Health & Wellness Coaching που σας προσφέρει το The Wellness Project. 

Διακοπή Καπνίσματος Διαχείριση 'Αγχους

Διαχείριση Βάρους 

Διαταραχές 'Υπνου

 Χρόνιες παθήσεις

 Συμβουλευτική Ευεξίας

bottom of page