top of page
Hanging White Flower
Thewellnessproject_04-05.png

ΑΝΘΟΪΑΜΑΤA BACH

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η δράση τους είναι ιδιαίτερα λεπτοφυής, υποστηρικτική και ήπια. Βελτιώνει την συνειδητή συμμετοχή των ανθρώπων στην φροντίδα της υγείας τους, την αυτοθεραπεία τους και την αυτογνωσία τους.

 

Η ανθοθεραπεία είναι μία συμπληρωματική προσέγγιση στην ολιστική υγεία, που έχει ως βάση ότι η ασθένεια του νου και της ψυχής μπορεί να φέρει ασθένεια στο σώμα.

To σύστημα ανθοϊαμάτων Bach αποτελείται από 38 ιάματα που προέρχονται κυρίως από λουλούδια.  Κάθε ίαμα σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Συνολικά τα ιάματα μπορούν να δώσουν πάνω από 9.000.000 συνδυασμούς που ανταποκρίνονται σε ανάλογες συναισθηματικές και νοητικές καταστάσεις.

Τα ανθοϊάματα ανακαλύφθηκαν από τον Dr. Edward Bach (1886-1936), ιατρό παθολόγο βακτηριολόγο την δεκαετία του ‘30. Ο Edward Bach είχε ασχοληθεί πριν με την ομοιοπαθητική και είχε ανακαλύψει εμβόλια που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Επειδή θεωρούσε πως η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της εδραίωσης μίας αρνητικής νοητικής κατάστασης αφιερώθηκε ως το τέλος της ζωής του στην ανακάλυψη των ιαμάτων και στη δημιουργία του συστήματος Bach. Έβλεπε τον  Άνθρωπο ως Ολότητα, ως Σωματικό, Συναισθηματικό, Διανοητικό και Κοινωνικό ον.

Tα ανθοϊάματα  είναι φυσικά παρασκευάσματα που σύμφωνα με έρευνες δεν παρουσιάζουν παρενέργειες. Δεν είναι δηλητηριώδη και δεν προκαλούν εθισμό, δεν αντιδοτούν με κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή. Μπορούν να ληφθούν ως συμπληρωματικά άλλων θεραπειών όπως είναι η φυτοθεραπεία, η ομοιοπαθητική, η αρωματοθεραπεία, η κλασική ιατρική αλλά και μόνα τους. Δίνονται άφοβα σε μωρά, παιδιά, εφήβους, εγκύους, ηλικιωμένα άτομα, ακόμα και σε κατοικίδια. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή εδώ και 80 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία από εναλλακτικούς θεραπευτές, γιατρούς, ψυχολόγους, καθώς και από τους μελετητές του συστήματος Bach.

"Πίσω από κάθε ασθένεια βρίσκονται οι φοβίες μας, τα άγχη μας, οι πλεονεξίες μας, αυτά που μάς αρέσουν και αυτά που δε μάς αρέσουν. Ας ψάξουμε, λοιπόν, βαθιά και ας τα γιατρέψουμε και με την ίασή τους θα φύγουν και οι ασθένειες που μάς ταλαιπωρούν."

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΩΝ BACH

Τα ιάματα επιλέγονται ανάλογα με τον χαρακτήρα, τη διάθεση και τα συναισθήματα που έχουμε τη δεδομένη στιγμή που αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε να τα λαμβάνουμε. 

Συμπληρώνουν, ενισχύουν και επιταχύνουν την ίαση ενεργοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού ισορροπώντας τα αρνητικά συναισθήματα. Ανακουφίζουν από το φόβο, πανικό, άγχος, κατάθλιψη, ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενοχές κλπ., συναισθήματα που μειώνουν τη ζωτικότητα μας.

Τα ανθοϊάματα δεν ενδείκνυται μόνο σε περίπτωση ασθένειας. ΠροάγΟντας την υπομονή, την επιείκεια και την εκτόνωση των συναισθημάτων συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη.

 

Μερικοί τομείς εφαρμογής της θεραπείας με ανθοϊάματα Bach

 • Νοητική υγεία & ενδυνάμωση / Αύξηση  δυναμισμού και αυτοπεποίθησης

 • Διάθεση για ανάπτυξη της προσωπικότητας/Αυτογνωσία

 • Εποικοδομητική διαχείριση καθημερινών προβλημάτων

 • Ανακουφιστική δράση στο στρες προλαμβάνοντας έτσι τις βλαβερές του συνέπειες.

 • Υποστηρικτικά στην ασθένεια, στο σχολείο, στις σχέσεις, στο εργασιακό περιβάλλον, στην εγκυμοσύνη, σε απώλεια

 • Διαχείριση κρίσης & καταστάσεων πανικού
  (κάπνισμα, κακή σχέση με το φαγητό)

 • Διαχείριση  φόβων (φόβος στο σκοτάδι, φόβος για τα αεροπλάνα, φόβος της ασθένειας)

 • Εναρμόνιση ανεπιθύμητων μοτίβων συμπεριφοράς 

 • Κατεύθυνση στη δημιουργικότητα / Κατεύθυνση στη ζωή

 • Παράλληλη θεραπεία για οξεία ή μακροχρόνια ασθένεια

 • Αντιμετώπιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων όπως ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, διαταραχή ύπνου, νυχτερινή ενούρηση, εμβοές, βάρος στο στομάχι, ναυτία, ζαλάδα, εφίδρωση, δερματίτιδες, κνησμός

 • Προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά

 • Εξάσκηση στη γιόγκα και σε λοιπές ενεργειακές πρακτικές

 

Πηγή: ​www.bachinstitute.gr

bottom of page