top of page
Image by Alexandra Gorn
Thewellnessproject_04-05.png

ΥΠΝΟΣ, Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

 

Κατά τη διάρκεια του ύπνου επιδρά η αυξητική ορμόνη που επουλώνει τα τραυματισμένα κύτταρα. Οι μύες αναδομούνται, ξεκουραζόμαστε ψυχικά και πνευματικά. 

Είναι γνωστό ότι ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Η στέρηση του ύπνου μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, ανικανότητα συγκέντρωσης, μείωση της ικανότητας να λύνουμε προβλήματα καθώς και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν είστε κουρασμένοι πεινάτε περισσότερο; Ο ανεπαρκής ύπνος αποδεδειγμένα οδηγεί σε πρόσληψη βάρους.

 

Αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο η σημασία του καλού ύπνου είναι σημαντική. Οι άνθρωποι με διαταραχές ύπνου  εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, προβλήματα στη διάθεση ή διαταραχές στη μνήμη. Η ύπαρξη χρόνιων προβλημάτων στον ύπνο έχει σχετιστεί με συχνότερη εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών, αλκοολισμό και κατάχρηση ουσιών.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ | ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Οι διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία σχετική με τον ύπνο – πιο συγκεκριμένα, το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί, κοιμάται σε ακατάλληλες ώρες ή πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, ή ακόμα έχει μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνοβασία, εφιάλτες).


Οι διαταραχές ύπνου  μπορεί να οφείλονται σε ψυχικά ή σωματικά αίτια. Η αϋπνία συνδέεται συχνά με άγχος (εξεταστική περίοδος/συνέντευξη εργασίας), ως αντίδραση σε πένθος, απώλεια ή και μία σημαντική αλλαγή της ζωής  ή με ψυχικά νοσήματα και διαταραχές. Επίσης, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, στομαχικές διαταραχές, διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, εγκεφαλικά νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, η εμμηνόπαυση και ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο. Η νυχτερινή εργασία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού και καφέ μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΛΑΝΟ | ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι διαταραχές ύπνου χρειάζονται τις δικές τους αλλαγές στον τρόπο ζωής και ανάλογα με την πάθηση την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία. Το Health Coaching βοηθά το άτομο να ταυτοποιήσει ποια συμπεριφορά τού προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο και να εκπαιδευτεί σε υγιεινές συνήθειες τις οποίες θα δοκιμάσει να υιοθετήσει και θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει στην καθημερινότητά του. Το Health Coaching δεν χορηγεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί, όμως, το άτομο που πάσχει να λαμβάνει ήδη κάποια από τον θεράποντα ιατρό του.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να συστήσει ένας Health Coach είναι:

  • Η διατήρηση ημερολογίου ύπνου: Ο κιρκάδιος ρυθμός, το “ρολόι” του οργανισμού  επηρεάζεται κυρίως από τον ύπνο. Κρατώντας ένα ημερολόγιο ύπνου μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το αν κάποιος κοιμάται σωστά ή όχι​

  • Η αποφυγή νικοτίνης και καφεΐνης. Η νικοτίνη κάνει τον ύπνο πιο ελαφρύ. Οι άνθρωποι που καπνίζουν πολύ έχουν την τάση να ξυπνάνε νωρίς. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος. Η επίδραση της καφεΐνης μπορεί να διαρκέσει 8 ώρες.

  • Ποσότητα φαγητού και ποτού πριν τον ύπνο. Τρώγοντας πολύ μεγάλα γεύματα λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Το να πιείτε αλκοόλ ή μεγάλες ποσότητες υγρών θα αυξήσει την συχνότητα της ούρησης και θα διαταράξει τον ύπνο.

  • Τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο. Διαλογισμός, τεχνικές αναπνοής, εναλλακτικές θεραπείες με ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

  • Με τη βοήθεια του Health Coaching θα βρείτε ακριβώς ποια συνήθεια σάς στερεί ένα απολαυστικό ύπνο και θα αναπτύξετε μία νέα ρουτίνα.

 

Με τη βοήθεια του Health Coaching θα βρείτε ακριβώς ποια συνήθεια σας στερεί ένα απολαυστικό ύπνο και αναπτύξετε μία νέα ρουτίνα.

bottom of page