Giorgina Athousaki
Περπατώντας : Χρειάζεσαι μόνο τα δυο σου πόδια
Έγινε ενημέρωση: 20 Φεβ 2021
Όταν συστήνεται αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ,πολλοί φανταζόμαστε τον εαυτό μας ιδρωμένο και καταπονημένο σε μία αίθουσα γυμναστηρίου.
Η σκέψη αυτή μας αποθαρρύνει και συνεχίζουμε να καθόμαστε στον καναπέ μας απολαμβάνοντας τον καφέ μας και ένα ακόμη επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά!
Υπάρχει όμως και πιο εύκολος δρόμος.
Βάζοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο είναι ένας πολύ απλός τρόπος να προκαλέσουμε μια σειρά από οφέλη στην υγεία μας.
Περπατώντας. Απλά περπατώντας!
Οι τακτικοί γρήγοροι περίπατοι αποδεδειγμένα βοηθούν:
1. στην μείωση της LDL(κακής χοληστερόλης)
2. στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
3. στη ρύθμιση την αρτηριακής πίεσης
4. μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
5. τονώνουν το μυικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα
6. ενισχύουν το μεταβολισμό και καίνε θερμίδες
7. βελτιώνουν τη διάθεση!
Το πρόβλημα είναι ΕΝΑ. Mερικοί άνθρωποι βρίσκουν βρίσκουν βαρετό το περπάτημα.
Πριν το καταδικάσετε ως βαρετό δείτε πόσα διαφορετικά είδη περπατήματος υπάρχουν να δοκιμάσετε και αναλογιστείτε τα οφέλη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική σας υγεία.
1.Απλό περπάτημα ή Περίπατος
Είναι η γνωστή βόλτα μας στα μαγαζιά, με χαλαρό ρυθμό που σταματάμε κάθε τόσο να χαζέψουμε τις βιτρίνες. Η ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 2-3 km/h.
Ως μέσο άσκησης ενδείκνυται για όσους έχουν κακή φυσική κατάσταση, σε παχύσαρκα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας, σε καρδιοπάθειες,σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, σε όσους αναρρώνουν ύστερα από ένα χειρουργείο.
Πολύ σημαντικό ακόμη και σε αυτό το χαλαρό περπάτημα είναι να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια. Η στάση των πελμάτων και ο τρόπος που περπατάτε είναι σημαντικός ώστε να μην παρουσιάσετε μυοσκελετικά προβλήματα.

2.Περπάτημα επικεντρωμένο στην άσκηση -Ένας περίπατος με προπόνηση!
Το περπάτημα είναι μία καλή αεροβική δραστηριότητα. Εδώ δεν περπατάτε χαλαρά, είστε συγκεντρωμένοι, κοιτάτε μπροστά και η καρδιά δουλεύει γρηγορότερα. Η ταχύτητα σας είναι περίπου 4-5 km/h. Τα οφέλη, όμως, θα εκτοξευθούν αν προσθέσετε εκρήξεις ταχύτητας(fitness περπάτημα). Αν δηλαδή περπατάτε σε χαμηλή ταχύτητα-αυξάνετε ένταση κ ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα και μετά αφήστε λίγο χρόνο να ανακάμψετε-ύστερα ,αυξάνετε ξανά ταχύτητα και πάλι από την αρχή -”.
‘Ετσι ενισχύεται η ικανότητα του cardio .
Ο σύμβουλος φυσικής κατάστασης του Χάρβαρντ Michele Stanten,συνιστά να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας για 15, 30 ή 60 δευτερόλεπτα στην αυξημένη ένταση και στη συνέχεια να διπλασιάσετε το χρονικό διάστημα για να ανακάμψετε με τον κανονικό ρυθμό σας. Είναι ασφαλές για άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση και χωρίς προβλήματα υγείας. Αντενδείκνυται σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Τέτοια άτομα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, να ξεκινήσουν προοδευτικά να αυξάνουν ταχύτητα και απόσταση.
3.Στοχαστικό περπάτημα
Η επαναλαμβανόμενη φύση του περπατήματος το καθιστά μια φυσική δραστηριότητα για διαλογισμό ή αυτοαναστοχασμό. Ο Νίτσε υποστήριζε πως «Οι μόνες ιδέες που αξίζουν είναι όσες σου έρχονται περπατώντας».
Ο Καρλ Γκοτλόμπ στην «Τέχνη του Περιπάτου» υποστηρίζει πως «ο περίπατος χαλαρώνει αναμφίβολα το σώμα αλλά και πέραν αυτού ,το πνεύμα αγαλλιά εφόσον του προσφέρεται ουσιαστική αναψυχή. Όταν δουλεύουμε είμαστε αναγκαστικά δέσμιοι του αντικειμένου εργασίας,συγκεντρωμένοι στο στόχο,δεν υπάρχει χώρος για καμία άλλη σκέψη.(...) Ο περίπατος επιβάλλει αλλαγή ρυθμού. Κάνω περίπατο σημαίνει πάνω από όλα περιφρονώ τους καταναγκασμούς: επιλέγω τη διαδρομή μου, επιλέγω το ρυθμό μου, επιλέγω τι θέλω να βλέπω γύρω μου.»
Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ στο βιβλίο του «Εξομολογήσεις» λέει «Μου αρέσει να ταξιδεύω με την ησυχία μου και όποτε θέλω να σταματάω. Είμαι γεννημένος για πλανόδια ζωή. Να πηγαίνω με τα πόδια, με ωραίο καιρό, σε ένα όμορφο μέρος, χωρίς να βιάζομαι και έχοντας κάτι ευχάριστο να με περιμένει στο τέλος του δρόμου. Αυτή είναι η ζωή που μου αρέσει.»
Το περπάτημα εξυμνήθηκε από τους φιλοσόφους και χρησιμοποιήθηκε για στοχασμό και έμπνευση.
Τι θα λέγατε για έναν φιλοσοφικό περίπατο;
4.Μια προσεκτική βόλτα. (Mindful Walking)
Χρησιμοποιήστε το περπάτημα ως ευκαιρία να γίνετε πιο προσεκτικοί. Nα είστε πραγματικά παρόντες στον περίπατό σας. Δώστε προσοχή σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας, και νιώστε την αύρα και τον ήλιο στο σώμα σας. Να παρατηρήσετε τι υπάρχει έξω από το σπίτι σας ή στο δρόμο για τη δουλειά .Ένα δέντρο που δεν είχατε δει ποτέ. Ένα καινούργιο κατάστημα που άνοιξε. Δώστε προσοχή σε αυτό που ακούτε, τα πουλιά που κελαηδάνε, τον ήχο των φύλλων,τον ήχο του αέρα. Θα εξασκήσετε με αυτόν τον τρόπο τη συγκέντρωσή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε ό,τι άλλο έχετε να κάνετε.
4.Κοινωνικό περπάτημα.
Σκεφτείτε το περπάτημα ως ώρα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ο απλός περίπατος μπορεί να γίνει μία ευκαιρία να συναντήσετε φίλους και να αλληλεπιδράσετε. Αντί να καθίσετε και να μιλήσετε για να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας, συνομιλήστε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ. Όσο περισσότερο περπατάτε και μιλάτε, τόσο περισσότερη άσκηση θα ταιριάζει στη μέρα σας.
Βρείτε την αγαπημένη σας διαδρομή, ανακαλύψτε μία καινούργια και απολαύστε τα οφέλη της πεζοπορίας!
Τζωρτζίνα Αθουσάκη_Coaching for mindful change
Health&Wellness Coach/ Lifestyle Medicine advisor /Φαρμακοποιός
βιβλιογραφία/έμπνευση:
https://web.archive.org/web/20120502070900/http://www2.cambridgema.gov/cdd/et/ped/ped_hlth.html
“Walking for health” A Harvard Medical School special health report
“Περπατώντας” Federic Gros / εκδ. ποταμός